Τα καρότα δεν ήταν πάντα πορτοκαλί!

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο ανθρώπινο οργανισμό, αλλά κυρίως για το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα τους. Το ωφέλιμο πορτοκαλί λαχανικό δεν είχε όμως πάντοτε αυτό το χρώμα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα του ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.

perierga.gr - Τα καρότα δεν ήταν πάντα πορτοκαλί!

Η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται σε ζωγραφιές με μεγάλα μοβ φυτά, που μοιάζουν πολύ με καρότα, ενώ έχουν βρεθεί και πάπυροι με ιατρικές πληροφορίες, στους οποίους αναφέρεται η ευρεία φαρμακευτική χρήση του λαχανικού. Η σύγχρονη ποικιλία, που όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, καλλιεργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από Ολλανδούς παραγωγούς, οι οποίοι πήραν στελέχη του μοβ καρότου και τα διασταύρωσαν με λευκά πετυχαίνοντας σταδιακά την πορτοκαλί απόχρωση. Αξίζει να σημειώσουμε πως και στις μέρες μας καλλιεργούνται μοβ καρότα.

Πηγή: http://perierga.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s