Στα ίχνη της γραφής – Μινωική σφραγιδογλυφία – Το δαχτυλίδι του Μίνωα

Οι σφραγίδες αποτελούν μετά τα πήλινα ευρήματα τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία σε αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την Εποχή του Χαλκού. Τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα προέρχονται από το νησί μας.

Η χρήση τους

Οι σφραγίδες αποτελούσαν το μέσο αναγνώρισης και κυριότητας της περιουσίας του κάθε ατόμου. Εξασφάλιζαν την ασφαλή μεταφορά των προϊόντων και των εγγράφων. Η σφράγιση γινόταν με την αποτύπωση της σφραγιστικής επιφάνειας πάνω σε ένα κομμάτι ωμού πηλού, που στερεωνόταν είτε στο πώμα ενός πιθαριού, είτε σε ένα έγγραφο, είτε σε μια πόρτα.

Κάθε ιδιοκτήτης στη Μινωική Κρήτη είχε τη δική του προσωπική σφραγίδα με τα δικά του σύμβολα.

Οι πρώτες μινωικές σφραγίδες κατασκευάζονταν από μαλακά υλικά, όπως ελεφαντόδοντο ή δόντια και κόκαλα ζώων και είχαν λιτή διακόσμηση.

Σφραγίδα από ελεφαντόδοντο. Στις σφραγιστικές επιφάνειες λιοντάρια σε κύκλο.

Αργότερα οι τεχνίτες άρχισαν να προτιμούν άλλα πολύτιμα υλικά, όπως αμέθυστος, αιματίτης κ.α. Πιο συνηθισμένα σχήματα είναι οι κύλινδροι, οι σφραγίδες με λαβή και οι πρισματικές. Πηγή έμπνευσης των σφραγιδογλύφων ήταν η φύση και κυρίως οι παραστάσεις φυτών και ζώων.

Οι μινωίτες τεχνίτες με το πέρασμα των χρόνων τελειοποιούν τις τεχνικές τους και σε συνδυασμό με την πλούσια φαντασία τους φτάνουν την τέχνη στο απόγειό της. Σημαντική θέση στη μινωική σφραγιδογλυφία έχουν τα σφραγιστικά δαχτυλίδια. Τα περισσότερα είναι φτιαγμένα από χρυσό, όμως έχουν βρεθεί και δαχτυλίδια από ασήμι, χαλκό ή ακόμα και πέτρα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι λεπτομέρειες στις παραστάσεις των δαχτυλιδιών.

Το δαχτυλίδι του Μίνωα – Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας…

Πόση γοητεία μπορεί να κρύβει μια παράσταση περιορισμένη σε μια επιφάνεια των 2 εκατοστών! Πώς καταφέρνει ο μινωίτης τεχνίτης να αποδώσει τόσο πειστικά το μεγαλείο της φύσης και των πλασμάτων της σε μια τόσο μικροσκοπική επιφάνεια!

Στο δαχτυλίδι του Μίνωα η Μεγάλη Θεά – Φύση εικονίζεται 3 φορές. Τη μια αιωρείται, τη δεύτερη κάθεται σε έναν βωμό και την τρίτη κωπηλατεί σε πλοίο που μεταφέρει ιερό. Αυτό το πέρασμά της θεάς και από τα τρία στοιχεία της φύσης (στεριά – θάλασσα και αέρα) συμβολίζει τον έλεγχο της σε όλο τον ορατό κόσμο.

Πηγή:Η διδασκαλία του Μινωικού Πολιτισμού στο σχολείο, στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου, 13-14 Μαΐου 2006

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το δαχτυλίδι του Μίνωα παίξε ένα διαδραστικό παιχνίδι. Πάτησε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείς σε αυτό.

Το σφραγιστικό ‘δαχτυλίδι του Μίνωα’ | ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

Φτιάξε το παζλ του δαχτυλιδιού.

http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3a9d1165b630

Συμπλήρωσε το σταυρόλεξο του δαχτυλιδιού του Μίνωα.

Πηγή: https://defterologies.blogspot.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s